Det är ett återkommande besvär att få tummen ur och göra bröd av min surdeg. Den brukar mest stå övergiven i kylen och bli matad varannan vecka på sin höjd.
Jag har bakat av och till i flera år, men jag har alltså inte egentligen någon rutin. Jag har inte heller några recept som jag kan väl och vet att de funkar.
Igårkväll gjorde jag hursomhelst ett ryck. Jag tog fram och bläddrade i Martin Johanssons Enklare Bröd. Jag fastnade för receptet Levain på rågsur, med en tillsättning på kvällen och en tillsättning och utbakningsprocess på morgonen (som vanligt, antar jag). Men det krävdes lite anpassningar för sammanhanget:
- Min surdegsgrund är på vete
- Johanssons surdegsrutin är annorlunda från pappa lärde mig, vilket gör att jag behöver tillsätta mer vatten och mjöl i kvällstillsättningen
- Receptet hade en nypa jäst, men det är inget jag brukar ha hemma
- Min köksvåg behöver nytt batteri
Att grunden är vete och inte råg, tror jag inte gör någon större skillnad. Jästen struntade jag helt enkelt i. Receptet var skrivet i både gram och volymmått, så det var lätt att modifiera mängden ingredienser för kvällstillsättningen.
Resultatet blev ett ganska platt men mycket gott litet bröd.
Varför blev det platt?
Jag förmodar att frånvaron av jäst är den största boven. Jag kunde ha kontrat med längre jästider. Men jag tyckte att andra jästfria recept har sett ungefär likadana ut som det jag till slut gjorde, så jag är inte helt säker.
En annan klar brist är att jag glömde bort brödet i kanske 30 min, efter att ha satt på ugnen och lämnat det vikta brödet på plåten ovanpå. När jag kom på det och satte in brödet hade ytan torkat något, och det såg ut som att den flutit ut lite sedan jag vek det.
Leave a Reply