Is på en vattenpöl

Ett försök på Bohusleden etapp 1

by

in

Pluva och jag har börjat göra dagsvandringar, och idag gav vi oss på etapp 1 av Bohusleden. Tidigare har vi gjort etapperna 2–4 och delvis 6. Etappen är 26 km, men vi fick lägga till 3 km i början för att ens komma från tåget till startpunkten.

Vädret skulle bli runt 1 °C, lite blåsigt och lätt nederbörd (dvs kanske regn, kanske snö). I själva verket slapp vi nederbörden och fick se solen ibland.

Vandringen

Promenaden från Anneberg station längs bilvägen till Älvsåkersgården var väldigt kall. Det var fortfarande morgonkallt, kanske -4 °C, det blåste en del och vi hade inte fått upp någon värme än.

Efter en tepaus vid Älvsåkersgården gick vi uppför och in i skogen, och då blev det trevligare. Vi kände igen Blåvättnernas vindskydd, där vi övernattade under cykelsemestern i juni 2020 (?).

Vi tog vår första matpaus, med jordnötsgryta och ris, på en vält trädstam. Sen provade att vila med fötterna upphöjt mot trädstammen. Pausen visade sig ha tagit hela 40 min.

Snart kom vi till Lindome, där leden går igenom samhället och ganska mycket på asfalt. Pluva började känna att skorna inte satt så bra och att strumpkanten skavde mot huden. Vi tog toapaus på en pizzeria.

Stigen längs Sagsjön var lite översvämmad och igenvuxen, och även om det var fruset var det lite svårt att ta sig fram ibland.

Vid Livereds kapell i Kållered kände Pluva sig trött, och vi beslöt att avbryta medan vi hade nära till kollektivtrafiken. Vi tog vår andra matpaus, med sötpotatissoppa, och gick sen till tåget. Då började jag dessutom känna av mitt knä.

Det som talade för att avbryta var alltså sömnbrist, dåliga skor och ett dåligt knä.

Reflektioner

Turen blev 19 km och tog 7,5 h. När jag analyserade vårt pausande fick jag det till att pauserna tog upp 28 % av tiden. Vi hade föreställt oss ett system med 5- och 15-minuterspauser som skulle ha bildat en pausratio på 11 %. Den stora skillnaden beror nog dels på ovana, dels på att Pluva behövde prova olika sätt att ha skorna (olika snörningar, strumpor osv).

Jag var lite dåligt klädd för kylan. Jag väntade med att ta på mitt mellanlager i fleece för att undvika att bli svettig när jag fick upp värmen, men jag fick ju aldrig riktigt upp värmen i snålblåsten, så jag borde ha tagit på mellanlagret direkt. Dessutom borde jag ha tagit med min dunjacka och haft den under matpauserna. Det brukar jag göra, men valde bort det denna gång pga risken för regn.

Vi hade ganska mycket snacks med oss utöver de två målen varm mat. Vi åt bara en bråkdel, och även om vi hade gjort hela sträckan hade vi nog inte fått i oss allt. Dessutom gick vi ju genom samhällen, och kunde lätt ha packat i underkant för att fylla på vid behov.

Vi kom igång väldigt sent med planeringen, och det ledde till att vi lade oss väldigt sent kvällen innan. Att vara riktigt utvilad måste vara till stor hjälp när man ska vandra en hel dag.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *